Middagen i magen…

Det blev rysk soppa till middag ikväll. Det märkliga med receptet var att jag inte ens kunde ana hur den skulle smaka. Jag tyckte dock om ingredienserna och min kollega K som tillhandahöll receptet och inspirationen gick i god för att soppan smakade mer än väl.

Tänk er laxsoppa fullproppad med salta saker som oliver, kapris och toppad med creme fraiche och hackad saltgurka. Funkade alldeles utmärkt. Lillan koncentrerade sig på att endast äta laxen, men vi andra åt både en & två portioner.

Hittade ett recept på nätet som var snarlik – möjligen lite godare då detta recept vill ha en skvätt vin.

Rysk laxsoppa med oliver och kapris
Du behöver (4 personer)
500 g lax med ben och skinn
2 morötter
2 purjolökar
1 gul lök
3 msk tomatpuré
2 pressade klyftor vitlök
4 msk kapris
någon dl oliver (svarta eller gröna efter smak och tillgång)
1 dl hackad persilja
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskbuljong
3 msk smör
1/2 msk salt
1/2 tsk timjan

1 burk creme fraiche
Hackad saltgurka

Gör så här
Skär bort skinn och ryggben från laxen. Skär laxen i lagom stora kuber, ca 3 cm.

Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxen tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär grönsakerna i strimlor och skiva oliverna.

Fräs grönsakerna (ej oliverna) i en rymlig gryta med lite smör ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken.

Sila buljongen i en finmaskig sil och blanda i grönsakerna. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen, oliverna, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min).

Smaka av soppan med salt! Serveras med en klick creme fraiche och hackad saltgurka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *